Ajatuksia matkalla Rovaniemelle

Tässä sitä ollaan matkalla kohti Rovaniemeä ja luonnontuotealan täydennyskoulutuksen 5. opintojakson lähipäiviä. Olen saanut olla mukana koulutuksessa jo yli 1,5 vuoden ajan. Koulutus on tarkoitettu luonnontuotealan opettajille täydennyskoulutukseksi, mutta pääsin mukaan vaikka en opettajana olekaan. Minut valittiin opintoihin sen vuoksi, että taustalla oli biologian yliopisto-opinnot sekä luonnontuotealan yrittäjyyttä, mutta ehkä tärkeimpänä innokkuus opintoja kohtaan ja halu siihen, että saisimme jossakin vaiheessa Keski-Pohjanmaalle enemmän luonnontuotealan opetusta.

Vaikka talvi on vielä ilonamme kyllä se kesäkin sieltä tulee ehkä liiankin nopeaa. Eilen tilasin ensi kesän istutuksiin mansikantaimia, ruusujuuren siemenet on jo kylvetty ja haudattu hangen alle kylmäkäsittelyn vuoksi. Apilanurmi ym. luomusiemenistä on pyydetty tarjous, joka pitää vain kait hyväksyä vaikka hinta hirvittääkin. Yksi seikka joka mm. vaikuttaa luomun hintaan ovat kalliit kylvösiemenet ja taimet, jotka maksavat lajista ja lajikkeesta riippuen arviolta noin 20-30 % enemmän kuin tavanomaiset.

Kauraa kylvetään pieni ala tilan omilla siemenillä, vehnää aiotaan kokeilla josko se edes pienen sadon tuottaisi hyvää leipäviljaa omiin leipomuksiin. Kukkiakin on tulossa sekä mehiläisten hyödynnettäväksi, että kuivattaviksi yrteiksi. Viljoista varastossa on usean vuoden tarpeiksi ruista ja kauraa. Jyväthän säilyvät useita vuosiakin hyvinä ja varsinainen vanhentuminen alkaa vasta kun jyvä rikotaan tai kuoritaan ja jauhetaan tai litistetään, jolloin kuori ei enää suojaa jyvää.

Ruusujuuren kanssa on viimeisen vuoden aikana eletty mielenkiintoisia aikoja. Yhteistyö ja sopimusviljely kuvioita on viritelty parin Keski-Eurooppalaisen yrityksen sekä osuuskuntamme N63 Herbs välille ja tulevaisuus näyttää tuleeko näistä tulosta. Ruusujuuri on niin ihana kasvi, että sitä viljelee ilolla vaikka se ei niin helppo olekaan lähinnä pitkän kasvatusaikansa ja siitä seuraavan rikkakasvien kitkemisen vuoksi. Muuten ruusujuuri on vaatimaton ja sitkeä kasvi. Kasvi  palkitsee hyvillä ominaisuuksillaan ja kauneudellaan. Vaikka sopimusviljely ei ottaisi tuulta alleen ruusujuurella on muutenkin kysyntää ja sen viljely kannattaa kun on löytänyt jo raaka-aineelle ostajia. Eli jos ruusujuuren viljely, raaka-aine tai tuotteistaminen kiinnostaa niin saa ehdottomasti ottaa yhteyttä!

Matka Rovaniemelle jatkuu, toivottavasti tulevat päivät opettavat uutta ja antavat uusia ideoita, sekä omaan yritystoimintaan, että eteen päin muille vietäväksi.